A gdyby tak… zjeść truskawki z pieprzem? W tym roku modne jest połączenie ostrego pieprzu ze słodkimi daniami. Dzięki temu zyskują charakterystyczny smak oraz rozgrzewającą nutkę. W takich zestawieniach doskonale sprawdzi się czarny pieprz Galeo – mielony lub w całych ziarnach.
Słodki początek i pikantny finisz. Tego lata Galeo zachęca do poeksperymentowania z owocowymi sałatkami, posypanymi świeżo zmielonym pieprzem lub polanymi pieprznym syropem z brązowego cukru, daktylowym czy na bazie miodu. Polecamy połączenia: truskawek z ananasem, arbuza i gruszki z malinami, czy rukoli z serem pleśniowym i brzoskwinią. Możemy też przełamać smak tradycyjnej mizerii, łącząc ogórki z truskawkami, świeżym koperkiem oraz śmietanowym sosem z odrobiną cukru, pieprzu i ewentualnie szczyptą soli. Co więcej, takie połączenia nie są całkiem obce naszej rodzimej kuchni, warto wspomnieć chociażby piernik, łączący słodycz miodu z pieprzem i innymi przyprawami korzennymi. Szczypta pieprzu to również doskonały dodatek do konfitur, np. z wiśni, truskawek czy żurawin, które są wspaniałym dodatkiem nie tylko do grzanek, lecz także serów pleśniowych.
Swój intensywny zapach i palący, lekko korzenny smak pieprz czarny zawdzięcza olejkom eterycznym i piperynie. Ziarenka pieprzu to właściwie niedojrzałe, ususzone owoce rośliny Piper nigrum uprawianej w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Jest to jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw – pasuje do zup, mięs, ryb, wędlin, sałatek, dań z warzyw i jaj, serów, sosów oraz niektórych ciast, deserów czy drinków.
Pieprz Galeo dostępny jest w opakowaniach 15 g w cenie ok. 1,29 zł. Do wyboru mamy całe ziarna, które zachowują intensywniejszy smak i aromat, lub pieprz mielony – wygodny w użyciu i pozwalający równomiernie rozprowadzić przyprawę w daniu. Pieprz Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc.
***
Sałatka z pomarańczą, serem pleśniowym i sosem miodowo-pieprzowym
Składniki:
• 100 g mieszanki sałat
• jedna pomarańcza
• 100 g sera pleśniowego, np. Gorgonzola
• garść płatków migdałowych
Sos:
• 1 łyżka miodu
• 3 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżeczka pieprzu mielonego Galeo
• 0,5 łyżeczki chili Galeo
• szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić na 20 min. Pomarańczę obrać ze skóry i pokroić na plasterki, pokruszyć ser pleśniowy i połączyć z sałatą. Wymieszać z ok. 2 łyżkami sosu. Całość posypać płatkami migdałów.
Czas przygotowania: ok. 10 min. + czas oczekiwania: 20 min.
Koszt: ok. 17,5 zł
Link do strony artykułu: https://wm.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/slodko-i-pieprznie